Γιατι δεν θα μπω στο ΓΕΣΥ

Με ειλικρινές αίσθημα ευθύνης, ενημερώνω τους ασθενείς μου και τους συμπολίτες μου ότι δεν θα ενταχθώ στο ΓΕΣΥ. Η απόφασή μου αυτή δεν λήφθηκε αβίαστα. Οι αρχές μου δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω σε ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα Υγείας καταδικασμένο εν τη γενέσει του να αποτύχει. Ένα σύστημα σε καίρια σημεία του ανεπαρκές, που δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να εξασκώ απρόσκοπτα με σεβασμό πρωτίστως προς τον ασθενή μου, αλλά και αξιοπρέπεια προς το άτομό μου, την Ορθοπεδική επιστήμη. Μου αφαιρεί την ελευθερία να αξιολογώ, να διαχειρίζομαι, να προσφέρω υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή μου, για την καλύτερη δυνατή έκβαση του προβλήματός του, ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Στόχος μου διαχρονικός και αδιαπραγμάτευτος να προσφέρω στους συνανθρώπους μου που επιλέγουν να με συμβουλευθούν για την θεραπεία τους υψηλού επιπέδου ιατρική, με βάση τις γνώσεις μου, την πολυετή μου πείρα, χρησιμοποιώντας τα πλέον ποιοτικά εμφυτεύματα, ακολουθώντας ακαδημαϊκά πρωτόκολλα και την διεθνή βιβλιογραφία. Αυτή η αντιμετώπιση δικαιωματικά αναλογεί σε κάθε ασθενή. Αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία της ιδιωτικής ιατρικής και όχι ο χρηματισμός. Παρότι η αλήθεια είναι πως υπάρχουν γιατροί ανά το παγκόσμιο που δεν ενστερνίζονται την φιλοσοφία αυτή. Προσωπικά το οικονομικό όφελος, ουδέποτε ήταν επίκεντρο των αποφάσεων μου, γι αυτό και επέλεξα την Ιατρική και όχι κάποιο επάγγελμα που πυρήνα έχει το κέρδος. Όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοι.

Ο σαφέστατα απροκάλυπτα ελλιπής σφαιρικός προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ αδυνατεί να προσφέρει έστω τα αυτονόητα και δεν δύναται να διασφαλίζει ούτε να ελέγχει την απαραίτητη παροχή ιατρικών υπηρεσιών και κατάλληλων εμφυτευμάτων που θα προσφέρονται στον Κύπριο φορολογούμενο και γενικότερα σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προσπάθεια μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω ποιοτική και τίμια ιατρική. Όπως πράττω τα τελευταία 7 χρόνια που επαναπατρίστηκα στην Κύπρο, μετά από 25 χρόνια εξάσκησης της Ιατρικής στην Νότιο Αφρική (Johannesburg). Συνειδητά επιλέγω να παραμείνω εκτός του συγκεκριμένου ΓΕΣΥ παρότι θα ήμουν ανάμεσα στους πρώτους που θα εντασσόμουν σε ένα σύστημα υγείας που θα θωράκιζε τον ασθενή αλλά και τους γιατρούς. Σε ένα ορθό, λειτουργικό και σύγχρονο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει την εξάσκηση της Ιατρικής και δεν θα την υπονομεύει. Τολμώ να πω πως ο σχεδιασμός του ΓΕΣΥ προσβάλλει και καταστρατηγεί το ίδιο το ΓΕΣΥ. Επιθυμία μου είναι να προσφέρω το καλύτερο σε όλους τους ασθενείς μου.

Είναι γνωστό, ότι τα μεγαλύτερα παράνομα κέρδη στην υγεία γίνονται από έλλειψη διαφάνειας και διαπλοκή των μονοπωλίων. Η Ιατρική περίθαλψη είναι ένας τομέας υψηλού κινδύνου για διαφθορά. Βάσει αξιόπιστων εκτιμήσεων, μεταξύ 10% και 25% των παγκόσμιων δαπανών για την δημόσια υγεία χάνεται ένεκα διαφθοράς.

Οι πολίτες της Κύπρου ας απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Ας διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί από το σχέδιο υγείας για την διατήρηση της ποιοτικής ιατρικής. Κανένας άλλος δεν νοιάζεται περισσότερο για τον ασθενή, από τον ίδιο τον ασθενή. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποιος επαρκής και αποδοτικός τρόπος ελέγχου. Το συγκεκριμένο μονοπωλιακό σύστημα το οποίο θα ελέγχεται αποκλειστικά από το Κράτος, με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει στη διαφθορά, δυστυχώς κυρίως εις βάρος του ασθενή. Ένα μικτό σύστημα υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την άμεση λύση της κρίσης στα θέματα υγείας.

Σας παραπέμπω σε άρθρο που έγραψα το 2017 – Διαφθορά: Το γνωστό βρώμικο μυστικό της ιατρικής. Ελεύθερη Μετάφραση  από το BMJ(British Medical Journal). Ίσως θα μπορούσε να φύγει η λέξη Ινδία και να μπει η λέξη Κύπρος. Οι εφημερίδες τότε αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν.

Δρ Στελιος Χατζηχριστοφης FCS(SA)Orth. / MMed(WITS)Orth.

 

Share this post
What does transparency in healthcare mean