Δυο ταχυτήτων ασθενείς! Φοροφυγάδες! Μαύρο χρήμα!

Τι είναι αυτά;  Σας φαίνονται σλόγκαν δημιουργίας ενός υγειούς συστήματος Υγείας η ταιριάζουν στην γενική εικόνα της μπανανιας της Κύπρου και κάποιου κυπριακού ΓΕΣΥ όπου κάποια ομάδα ατόμων θα διαχειριστεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ και την υγεία σας;  Σε ότι δεν θα πάει καλά θα φταίνε κάποιοι γιατροί αφοσιωμένοι στο χρήμα. Μια εξαιρετική πολιτική ιστορία αλλά τι σχέση έχει με σύστημα υγείας;

Αυτές οι δυο ταχύτητες είναι ένας εξαιρετικός όρος της σύγχρονης κοινωνίας. Κανονικά υπάρχουν και τρεις και τέσσερις και πέντε ταχύτητες. Ας το αναλύσουμε. Ας πάρουμε τις κυπριακές συντάξεις. Υπάρχει ομοιογένεια και μια ταχύτητα; Υπάρχουν άτομα αυτή την στιγμή ειδικά πολιτικοί που παίρνουν από δυο μέχρι και οκτώ συντάξεις. Έχουν εφευρεθεί παραθυράκια για επιδόματα που μόνο μερικοί τα ξέρουν. Υπάρχει διαφορετικό συνταξιακο σύστημα για τους πολίτες αυτής της δημοκρατίας αν και πλήρωναν τις ίδιες εισφορές. Ο πατέρας μου δούλευε μια ζωή από τις 4.00 π.μ. μέχρι 9.00μμ  -supermarket- στην Αμμόχωστο μέχρι το 1974, μετα δούλευε ελεύθερος επαγγελματίας από 5.00πμ μέχρι 8.00μμ και πηρέ σύνταξη 450 ευρώ στα 65 του. Δούλευε μια αρκετά βαριά δουλειά μέχρι τα 77 του. Ο πεθερός μου δούλευε στην ΣΥΤΑ από τις 8.00πμ  μέχρι τις 2.00μμ πνέε μέρες την βδομάδα και πήρε σύνταξη σχεδόν 3000.00 ευρώ. Δεν ξέρω αν όλοι πάνε με την ίδια ταχύτητα εδώ. Στην Ιατρική όμως χάνονται ζωές!..   Ας συζητήσουμε αυτοκίνητα. Υπάρχει διαφορά στην ασφάλεια μεταξύ διαφόρων αυτοκινήτων κατά την διάρκεια κάποιου ατυχήματος; ΝΑΙ υπάρχει. Τότε γιατί δεν βγάζουμε νομούς που να πωλούνται με ελάχιστο κέρδος τα πιο ασφαλισμένα αυτοκίνητα από τις εταιρείες. Η κάτι πιο πρακτικό : Να βγάλουμε νόμους που  οι πολίτες να αγοράζουν όλοι το ίδιο μέγεθος και ιδίας δυναμικότητας αυτοκίνητο ώστε να μην υπάρχουν δυο ταχυτήτων οδηγοί. Έτσι θα ελαττωθούν τα θανατηφόρα δυστυχήματα η τουλάχιστον θα έχουν τις  ίδιες πιθανότητες. Η ακόμα πιο απλό:  Όλα τα αυτοκίνητα στην Κύπρο μηχανικά να μην μπορούν να πάνε πάνω από 100 χ/ώρα. Τι λέτε να τα κάνουμε όλα μια ταχύτητα! Εφόσον το όριο ταχύτητος είναι παντού 100χλμ/ώρα γιατί βγάζουμε αυτοκίνητα στον δρόμο με πιο μεγάλη ταχύτητα. Δεν θέλουμε να σώσουμε ζωές;  

Μήπως όλοι οι Κύπριοι πάνε με την ίδια ταχύτητα στα δικαστήρια; Έχουν όλοι τους καλύτερους δικηγόρους; Αν κάποιος έχει  πρόβλημα με την τράπεζα (χρεόγραφα κτλ.) θα πάει στο δικαστήριο έχοντας τους «μεγαλοδικηγόρους»  πίσω του η … Ίσως το επόμενο βήμα της σοσιαλιστικής Μπανανιάς είναι να κάνουμε ένα σύστημα δικηγορικό όπου θα πληρώνουμε μια συνδρομή στον οργανισμό δικαιοσύνης και πνευματικής ηρεμίας (ΟΔΙΠΗ), να γραφτούμε όλοι σε καταλόγους γενικών δικηγόρων που θα μας αποστέλλουν στους ειδικούς για τα προβλήματα μας – διαζύγια, χρεόγραφα, απατεώνες που φάγανε κάποιου την επιχείρηση… Πόσες αυτοκτονίες διότι δεν μπορούν να βρουν το δίκαιο τους – Θα γλυτώσουμε ζωές!..  Όσο για τους δικηγόρους θα πρέπει να πληρώνονται αν προλάβουν να περάσουν όλα τα δεδομένα μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα αν έχουν όλες τις λεπτομέρειες με ιστορικό κλπ. μέσα στον μήνα και εφόσον αποφασίσει ο οργανισμός (που θα αποτελείται από γιατρούς , συνδικαλιστές κ.α.)  ότι όλα είναι οκ. Όσο για τους δικηγόρους και μεγαλοδικηγόρους απαγορεύεται να χρεώσουν οτιδήποτε πάνω από την νομοθεσία του οργανισμού διότι θα πάνε φυλακή. Δεν θα υπάρχουν δυο ταχυτήτων ταλαίπωροι!

Γιατί έχουμε δυο ταχύτητες μαθητές. Γιατί μερικοί πηγαίνουν σε ακριβά φροντιστήρια και άλλοι σε πιο φτηνά. Εφόσον όλη η  Μπανανιά πληρώνει για φροντιστήρια τότε να πληρώσουν ΟΛΟΙ κάποιο ποσό στον Οργανισμό Μάθησης (ΟΜ) όπου θα υπάρχει ο gate keeper   και να τους στείλει στον ειδικό – ο καθένας ότι χρειάζεται. Όχι να έχουμε και πάλι δυο ταχύτητες!

Θα μπορώ να γράφω μέχρι αύριο για διάφορες ταχύτητες αλλά νομίζω αρκετά.

Φοροφυγάδες! Ακούγεται καθημερινά στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες… Αραγες σου οι Γιατροί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα φοροδιαφυγής στην Μπανανια; Ίσως να έρχονται όγδοοι η ένατοι στην σειρά. Μήπως είναι στοχοποίηση από τον ΟΑΥ για να ξεφύγει η προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος Υγείας. Μήπως το κράτος δεν μπορεί να πατάξει αυτό το φαινόμενο διότι οι σαθρές του βάσεις είναι πάνω στην παραοικονομία; Και είναι τόσο συνδεδεμένα με το Μαύρο χρήμα. Η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα των απατεώνων των γιατρών είναι μια στάλα στον ωκεανό. Το κράτος θα μπορούσε να το σταματήσει σε δυο μέρες. Γιατί δεν βάζουμε νόμους ώστε να επιτρέπεται η εργασία μετα τις κανονικές ώρες εργασίας για τους κυβερνητικούς καθηγητές, αστυνομικούς κ.α.  Οι δε πρώτοι θα κάνουν ιδιαίτερα (φροντιστήρια)  και θα φορολογούνται οι δε δεύτεροι θα μπορούν νόμιμα να βάζουν συστήματα ασφαλείας και να φορολογούνται κανονικά για νόμιμη δουλειά…  Να μην αναφέρω όλο το άλλο μαύρο  χρήμα … χρησιμοποιήστε την φαντασία σας.   

Όσο από Ιατρική άποψη ζούμε στον 21ον αιώνα, τον αιώνα της πληροφορικής. Εδώ πάμε να καταργήσουμε τον ειδικό και σεις φέρνετε τον gate keeper; Η σύγχρονη Ιατρική μιλά για τον πληροφορημένο ασθενή (Informed patient) όπου με καλή πληροφόρηση μπορεί να κάνει εκλογή θεραπείας – μέσα σε κάποια πλαίσια. Ίδιο πρόβλημα σε δυο διαφορετικά άτομα με διαφορετικό τρόπο ζωής μπορεί να θεραπευτεί με διάφορους τρόπους (εγχειρητικά μη εγχειρητικά κλπ.). Αυτή την ελευθέρια ιατρού και ασθενή απαιτούμε να μην χαθεί και όταν κάποιος πληρώνει να παίρνει κάτι πίσω όπου και να εκλέξει να πάει.. 

Share this post
Το ΓΕΣΥ, η Σαρα, η Μαρα και το κακο Συναπαντημα